DALEKA META

Udaljeni Cilj

– Učitelju – jednom je pitao učenik – zašto postoje teškoće koje nas ometaju da postignemo cilj, udaljavaju nas od izabranog puta, pokušavaju da nas primoraju da priznamo svoju slabost? Zašto?

To što ti zoveš teškoćama – rekao je Učitelj – zapravo je dio tvog cilja. Prestani da se boriš sa tim. Samo razmisli o tome, i uzmi to u obzir kada odabiraš put. Zamisli da gađaš iz luka. Meta je daleko i ti je ne vidiš jer je na zemlju pala gusta magla.

Da li se boriš sa maglom? Ne, ti čekaš da zaduva vjetar i otjera tu maglu. Jer tek tada je meta vidljiva. Ali sada vjetar preusmjerava let tvoje strijele. Da li se boriš sa vjetrom? Ne, ti jednostavno odrediš njegov smjer i podešavaš strijelu na malo drugačiji ugao. Tvoj luk je težak i krut, nemaš snage da zategneš tetivu. Da li se boriš sa lukom? Ne, ti treniraš svoje mišiće, i svaki put sve jače i jače zatežeš tetivu. Continue reading “DALEKA META”

ZLI ČAROBNJAK I STADO OVACA

Zli Čarobnjak

Na nekoj prostranoj livadi usred neke ogromne šume, živio je jedan zli čarobnjak. Taj zli čarobnjak imao je veliko stado ovaca. Svakog dana on je imao običaj da pojede po jednu ovcu iz stada. Međutim te ovce su dosta i zabrinjavale čarobnjaka, jer su trčale kroz šumu da vide šta je iza. A on bi zbog toga provodio mnogo vremena pokušavajući da ih uhvati i vrati nazad u stado. Još kad bi ovca, koju je namjeravao da ubije, osjetila to i počela očajnički da se odupire, a njeni krici plašili druge ovce, sve to otežavalo mu je posao još više i nepotrebno oduzimalo dragocjeno vrijeme. Onda se je zli čarobnjak dosjetio i odlučio da bude lukav. Počeo je da razgovara sa svakom ovcom ponaosob i da sa svakom sklapa prijateljstvo.

Jednoj je rekao: “Ti nisi ovca, ti si ljudsko biće kao i ja. Nemaš čega da se plašiš, jer ja ubijam i jedem samo ovce, a ti si jedini čovjek u ovom stadu, a to znači i moj najbolji drug.” Continue reading “ZLI ČAROBNJAK I STADO OVACA”

KAKAV SI TI VELIKI I PREKRASAN NERED NAPRAVIO

vlastNedavno je pozitivista Stiven Glen ispričao priču o slavnom naučniku iz područja medicine. Neki ga je novinar upitao zašto je on toliko kreativniji od prosječnih osoba. Šta ga je to toliko uzdiglo iznad svih ostalih?
Odgovorio je da je, po njegovom mišljenju, uzrok tome jedan specifičan događaj u drugoj godini njegovog života. Naime pokušavao je da dohvati flašu mlijeka iz frižidera, ali je flaša bila naravno klizava, pa mu je ispala, a svo se mlijeko prolilo po podu. Lokva mlijeka!
I kada mu je majka ušla u kuhinju, umjesto da viče ili ga kazni, samo je rekla: “Roberte, kakav si veliki i prekrasan nered napravio! No, šteta je već Continue reading “KAKAV SI TI VELIKI I PREKRASAN NERED NAPRAVIO”

PRAVA VELIČINA

Ptice na GranamaPrije mnogo godina jedna učiteljica zamolila je svoj razred da napiše sastav na temu ‘Prava veličina’. Među učenicima nalazila se jedna djevojčica iz siromašne i neobrazovane porodice. Učiteljica nije očekivala od nje neki izuzetan sastav. Međutim, ono što je djevojčica napisala tako je duboko uticalo na nju da je odlučila da ovaj sastav pošalje novinama. Predmet je izazvao neuobičajeno zanimanje. Novine iz cijele zemlje prenijele su sve što je djevojčica napisala. Njeno ime ljudi su već zaboravili, niko ga se više ne sjeća, ali ono što je napisala još uvijek zvuči istinito. Evo jednog izvoda:

“Čovjek ne može dostići Continue reading “PRAVA VELIČINA”

DRVENI KLIN

Drveni KlinJednom je đavo odlučio da proda sve instrumente iz svog arsenala. Uredno ih je postavio u vitrinu da svi mogu da ih vide.

Kolekcija je bila impresivna: ovdje se nalazio blistavi bodež Zavisti, a pored njega se nalazio šraf Gnjeva, na drugoj polici je ležao lúk Pohlepe, pored njega su se živopisno razmjestile otrovne strijele Pohote i Požude.

Bilo je tamo oruđa Straha, Gordosti i Mržnje, i na svima se nalazila cedulja sa nazivom i cijena.

A na najljepšoj polici, odvojenoj od Continue reading “DRVENI KLIN”

ŽIVOTNA MUDROST ŠESTOGODIŠNJEG DJEČAKA

Irski vučji hrtKao veterinar, bio sam pozvan pregledati deset godina starog irskog vučjeg hrta koji se zvao Belker. Njegovi ‘vlasnici’ Ron, njegova žena Liza i njihov mali dječak Šejn, bili su vrlo privrženi Belkeru te su se nadali čudu. Pregledao sam Belkera i otkrio da umire od raka. Rekao sam porodici da ne možemo ništa učiniti za njega te ponudio da se sprovede postupak eutanazije starog psa u njihovoj kući. Dok smo razlagali pojedinosti, Ron i Liza su mi rekli kako misle da bi bilo dobro da i šestogodišnji Šejn promatra postupak. Osjećali su kako bi Šejn mogao naučiti nešto iz tog iskustva. Sljedećeg dana kako smo to trebali obaviti, osjetio sam poznatu knedlu u grlu kad se porodica okupila oko Belkera. Šejn je bio neobično miran iako je mazio psa posljednji put, da sam se pitao da li on uopšte razumije šta se događa. U roku od nekoliko minuta, Belker je u miru otišao. Činilo se da je dječak prihvatio Belkerov odlazak bez poteškoća ili zbunjenosti. Sjedili smo zajedno neko vrijeme nakon Belkerove smrti, naglas komentarišući o tužnoj činjenici kako su životi pasa kraći od ljudskih i pitajući se zašto. Šejn, koji je slušao u tišini, odjednom reče: Continue reading “ŽIVOTNA MUDROST ŠESTOGODIŠNJEG DJEČAKA”

PRINCEZA NA ULICI

Rabinova MaramaKada sam počinjao da učim za rabina, zbunjivalo me je pitanje značenja religije. Da li je suština u tome da se bude dobar čovjek, ili da se bude blizak Bogu, ili da se uzdržavamo od grijeha, ili sve to zajedno? Onda sam jednog dana, dok sam bio u rabinskom koledžu u Jerusalimu, posmatrao kako ulicom prolazi jedan siromašni stari rabin, koji je bio disident u Rusiji prije nego što je došao u Izrael. Znao sam za njegovu reputaciju i divio sam se njegovoj hrabrosti da se suprostavi Staljinu u najgorim godinama sovjetske torture. Bio je čudan dan, padao je snijeg u Jerusalimu – što se rijetko događa. Rabin je polako išao po snijegu, u cipelama koje nikako nisu mogle da ga zaštite od hladnoće. Jedino što je bilo na njemu, a iole moglo da ga zaštiti od hladnoće, bio je šal, čvrsto umotan oko vrata. Iz daljine sam vidio kako je naišao na staru prosjakinju. Pružila je ruku ka njemu, on je zavukao svoju ruku u džep i dao joj nekoliko novčića. Ali, pošto se je tresla od hladnoće, nije mogla dobro da se služi prstima i novčići su ispali u snijeg. Rabin ih je pokupio i stavio joj u džep. Zatim je skinuo šal, Continue reading “PRINCEZA NA ULICI”

JER OD LJUBAVI SE ŽIVI. OD PARA SE PREŽIVLJAVA.

LJUBAV I STRASTŠto ako su vas slagali da se od ljubavi ne živi? Meni je mater jednom rekla da se od ljubavi živi, a od para preživljava. Ja njoj virujem. Zato što nigdje toliko ljubavi nisam vidjela kao u stanovima od 30 kvadrata i bolesničkim posteljama.

Što ako su vas slagali da prestane vremenom, da ćeš joj se ‘smijati jednog dana’ i zaboraviti je? Ni jedna naša mlada ruka ne drži čvrsto onu drugu kao što se drže dvije staračke.

Što ako su vas slagali da trebate naći sebi ravnog? Continue reading “JER OD LJUBAVI SE ŽIVI. OD PARA SE PREŽIVLJAVA.”