ZAŠTO ČOVJEK MOŽE SHVATITI SAMO SEBE

OBJAVLJENO March 6, 2014
POSTAVLJENO POD Citati, Pozitiva | 1 Comment

Život svakog čovjeka je put ka samom sebi, pokušaj jednog puta, nagovještavanje jedne staze. Nijedan čovjek nije nikad bio potpuno on sam, ali svaki teži da to postane poneko potmulo, poneko jasnije, svako kako umije. Svako nosi sa sobom sve do konca ostatke svoga rođenja, sluz i ljušturu jednog prasvijeta. Poneko ne postane nikad čovjek, već ostaje žaba, ostaje gušter, ostaje mrav. Poneko je gore čovjek, a dolje riba. Ali svako je hitac prirode uperen ka čovjeku. Svima nama je zajedničko porijeklo, majke naše, svi mi potičemo iz istog ždrijela ali svako, kao pokušaj i hitac iz dubina, teži svojoj vlastitoj svrsi. Mi možemo razumjeti jedan drugog, ali svako od nas može da protumači samo sebe samog.

Herman Hese

Comments

One Response to “ZAŠTO ČOVJEK MOŽE SHVATITI SAMO SEBE”

  1. oceangleam on March 6th, 2014 18:21

    Kada čovjek ne poznaje druge nemoguće je da poznaje sebe, i zato može biti zaveden u bilo čemu što radi na svom putu svakodnevnog života. Čak ako je čovjek uvjeren da je ono što radi ispravno, ali objektivno to nije istina, i najmanja greška na početku postaje na kraju velika greška.- Miyamoto Musashi, legenda japanskog sabljanja (učenik budističkog svečenika).
    Mi možda nismo praktičari borbenih vještina, i nemamo niti ruci budističkog učitelja, ali ipak imamo nešto; priručnik “Hagioterapijski pristup u radu i suživotu s djecom i mladima” Ane Perišić. A to baš i nije sasvim zanemarljivo na našem putu svakodnevnog života. Osim, naravno, ako smo izabrali drukčije pa više volimo biti životinje. -nepoznat-

Leave a Reply