SVI SMO MI SAMO SAN

OBJAVLJENO March 3, 2014
POSTAVLJENO POD Citati, Pozitiva | 6 Comments

Čovjek u snu pije vino, a ujutru plače i kuka. Čovjek plače u snu, ali ujutro veselo kreće u lov. Dok sanja ne zna da je to san. U snu pokušava da razjasni san. Tek kad se probudi, shvata da je sanjao. Tako i nakon velikog buđenja shvatamo da je ovo veliki san. Budale umišljaju da su budni i da znaju da li su kneževi ili čobani. U stvarnosti, međutim, i vi i ja smo san. Štaviše, i sama činjenica da vam ja govorim da sanjate, sama za sebe je san. Veliki mudrac sposoban da pronikne u tu tajnu teško da će se pojaviti na ovom svijetu i za deset hiljada godina.

Čuang-CE

Kinesku mudrost u skoro istom obliku srećemo i kod indijskih mudraca:

“Kao misao, riječ i tijelo vi ste san; ono što uistinu jeste to je postojanje, svijest, blaženstvo.” ~ Satja Sai Baba

Comments

6 Responses to “SVI SMO MI SAMO SAN”

 1. stanislav knezi on March 3rd, 2014 10:43

  svojim fizičkim postankom i nestankom-ulazimo u kolektivnu SVEST,sto i jeste za nas kao telesna bića -SAN!

 2. dreamer on March 3rd, 2014 18:08

  u snu se još nikad nisam kolebao da li sanjam ili ne, tek buđenje bi rasčlanilo stvari. Samo u javi se ta dilema pojavljuje, što ipak dovodi u sumnju da je ovo samo matrix.

 3. oceangleam on March 3rd, 2014 21:55

  1. Onaj koji odrzava punu svijesnost u budnom stanju, moze je odrzavati, sto obicno i cini, i u snovima. A ako ga posebno zanima, moze sam sebe pratiti u snovima sa svijescu da sanja.
  2. Svi smo u Matrici (ljudi spavaju u Isusu Kristu sinu Bozjemu). Samo su jedni toga svijesni a drugi, vecina, nije. Svijesni su slobodni i budni u snu vecine, u Matrici, ali ne smiju kvariti red vecine. Da ne bi stradali kao Isus.

 4. dreamer on March 4th, 2014 3:16

  ja nit spavam u Isusu Kristu, nit mislim da je on sin Bozji; no, ti koji držiš do svoga ubjeđenja, svakako imaš i prasvetu djelotvornu hagioterapiju na raspolaganju.

 5. oceangleam on March 4th, 2014 8:16

  Ne spavati u Isusu Kristu jednako je kao zivjeti u svjetlosti Bude. I jedno i drugo je literarna konstrukcija i ponavljanje poznatog. Svi smo mi Bozja djeca a moze se reci i djeca istog Stvoritelja. I ovo je opet literarna konstrukcija. Pricanje za one koji vole govoriti. A da li je uopce potrebno govoriti? Nesto da, no u zivotu je naglasak na djelovanju. Ne mislim da je Hagioterapija prasveta jer je samo zbirka svih dosadasnjih civilizacijskih dostignuca ukljucujuci i zadnje znanstvene. Osobno smatram da je u dobroj mjeri obdana misticizmom, sto ne podnosim, nije za mene, mozda drugima treba da se lakse vrate iz magle u kojoj su zalutali, ali zato u drugom djelu nudi veoma zdrave, stvaralacke, pozitivne, ohrabrujuce i djelotvorne zahvate. Naravno, ni to nije novo. Ali sirina njene djelotvornost nije nikada ranije bila dosezena pa je lakse izdvojit je od drugih pokusaja za zdravljenje vlastitog s patnjom preopterecenom i besmislenog zivota. Ako mnoge i ne rasvjetljue, mnoge budi i s time ih postavlja u visi polozaj, u polozaj zivljenja dostojnijeg zivota. Nisam religiozan, cak bi se moglo reci da niusta ne vjerujem, ali vjerujem u dobro. To mi je dovoljno. I drzim se one; Ako ti neprijatelj ponudi lijek-Uzmi!
  Ako ti majka ponudi otrov-Ne uzmi! Budi najbolje!

 6. Kolbas on March 4th, 2014 20:07

  Svaki pokusaj da se recima iskaze ono sto je istina i ono sto je jedino bitno je skrnavljenje i krivotvorenje istine…
  mozete pisati do sutra,prepucavati se,ali sve je to udaljavanje od onoga sto je bitno.
  reci su tako siromasne,opis istine,srece je zlocin prema njoj…
  reci su san,misli su san,emocije su san…sve je to jedno veliko smece…
  znate sta jedino nije san,ziveti u momentu,sada i ovde…na to je mislio veliki ovaj kineski buda…

Leave a Reply