ŠTA SVAKA ŽENA TREBA ZNATI

OBJAVLJENO October 29, 2012
POSTAVLJENO POD Preporučujemo | 8 Comments

Šta svaka žena triba znat o onim stvarima

Kad ga već nekako nađete, namamite, omamite i uvatite u mriže tek onda dolaze prave muke. Kako ga privezat da se ne iskoprca, ne sklizne i ne pobigne iz te mriže? Oni znaju bit vrlo ljigavi, ka ribe, lignje, samo se nekako izmigolje, puste crnilo i dok se ti osvjestiš više ih nema.

Osim šta smo već zaključili da su ka bebe kojima cili život triba minjat pelene, brisat nos, češkat ih i mazit ka male majmunčiće, pivat pismice, prat, peglat i glancat, turpijat in pete, strić nokte na nogama, šišat ih i sapunat leđa, kuvat spizu kakvu je kuvala njihova mater, mučat za vrime dnevnika i dok čita novine. To je samo mali djelić onoga šta žene rade da ih privežu. Tu je još masu pojedinosti i kombinacija koje triba uzet u obzir i o njima povest računa.

Muškarci o jednom tipu žena maštaju, a sa sasvim suprotnim tipovima se žene. Ono, maštaju o plavim, putenim, dugonogim, kosookim princezama koje ništa ne rade: ne peru, ne oru, ne kopaju, ne fregaju, samo lipo side, pjevuše, lakiraju noktiće, uzdišu onako mirisne i naravno čekaju njih, svoje prinčeve da ih oslobode, zagrle i odvedu u neki bajkoviti svit, ka staje Zlatokosa u zamku čekala i dočekala svog princa. O tima oni maštaju, za njima čeznu, a da im jedna takva dođe dva dana u kuću i zasidne, da recimo, umisto da kuva, po čili dan lakira nokte i uzdiše, treći dan bi dobila nogu u guzicu i odletila nazad u svoju bajku.

Zato se naši muški žene sa sasvim suprotnim tipovima žena za koje računaju da mogu dobro fizički i psihički potegnit i da, nakon što po čili dan skaču tamo-amo za mužem i dicom, uveče ne padnu mrtve od umora nego sačuvaju još snage za skakutanje i šaputanje u bračnom gnjezdašcu. Takve žene su za kuću, jer će svaki muški radije žrtvovat svoj ideal žene nego vlastiti komod.

On to razmišlja vrlo praktično i naravski podešava da mu život bude šta lakši, udobniji i ugodniji. Bolje je imat ženu malo kraćih nogu i jačih ruku, da nije neki manekenski tip pa da može radit, služit ga i dvorit, nego neku mirisnu dugonogu lipoticu koju on mora služit. To naš muški Dalmoš neće nikad napravit. Takve mirisne lipotice oni čuvaju za van kuće.

A nije ni čudo da kućne žene izgledaju nikako. Bidne moraju po čili dan trčat po kući, prat zahode, brisat dičiju guzicu i rigotinu, kuvat raznorazne šalše, kaše i sarme. I kako pored svega toga mogu još i lipo mirisat i izgledat? Ko će pored kupusa i kapule mirisat na Šanel? Lako je bilo Merlin Monro spavat sa tri kaplje Šanela 5 na kušinu kad ona ni kupusa ni sarme nije vidila. I to je nemoguće tražit od jedne normalne kućevne žene i domaćice, no to je ujedno i ono šta muške odbija od kuće. Pa od jedne takve bidne zaposlene i manje mirisne žene nerijetko pobignu u zagrljaj mirisne lipotice koja ih van kuće samo voli i čeka.

I sad šta učinit. Ništa, triba iz toga izvest zaključak da se žena nikad ne smi opustit. Nikad! Nije uzaludna ona: Da se od žene Dalmoša očekuje da u društvu bude pametna ka Ajnštajn, lipa ka Sofija Loren, u kužini vrhunska kuvarica, a u postelji kurva. Ozbiljno, i u hodniku, dnevnoj sobi, a naročito kužini i na balkonu žena mora bit sređena cakum-pakum. Izgledat ala kombinacija Sofije Loren i Ketrin Denev. Namazana, dotjerana, s frizurom, mora kuvat i servirat sa stilom, smješkom i šarmom bez ijednog znaka ljutnje i nezadovoljstva. Ka u najelitnijem restoranu. Ka japanska gejša.

Žene obično imaju običaj kad su po kući da obuku ono šta one nazivaju: nešto komodno. To su uglavnom neke indijske široke veste na koje se našim muškima diže kosa na glavi, barem mom bivšem, onda forkete i vikleri na glavi i još kojekakvi kućni znakovi.

Kad je mene moj upozna spadala san i ja u oni vanjski tip žena, lipa mirisna, i takvu me zavolija. Kad me utira u kuću i kad su zavladala ova druga pravila, ja ih budala prihvatila, jer san mislila da će mi učvrstit ljubav i brak. Dovatila se metle, a sebe zapustila. I tako tirala, rintačila sve dok mi jednog dana dragi, dok san ribala pod i tapete, nije reka: A, jebate Gabrijela, šta si se zapustila, pa našta to sličiš, pa nišan ja tija ženu sluškinju. To mi je reka i malo – pomalo iskliza iz kuće, a posli i iz mog života. Ka ona lignja iz mriže. Zato, drage moje, nemojte se zapustit, nikako.

Arijana Čulina

Comments

8 Responses to “ŠTA SVAKA ŽENA TREBA ZNATI”

 1. Pantović Radovan on November 1st, 2012 20:29

  Ako se ovim tekstom htela izazvati polemika o muško-ženskim odnosima onda ga mogu smatrati delimično uspešnim,mada i ja svojim komentarom doprinosim popravljanju takvog utiska.Jedino sa čime se slažem sa spisateljicom je da se “žena nikad ne smi opustit.”Ali to važi i za muškarca.Generalisati da su” svi isti”nije u redu.
  Nigde se ne vidi da je gospođa pokušala da bude onakva kakva je bila na početku braka.Nisam shvatio da ste bili primorani da se tako ponašate,već ste pogrešno procenili sopstvenu situaciju.To je i dovelo do raspada braka.Vi ste samu sebe potcenili i dozvolili i drugome da se tako odnosi prema vama.Metla ne može učvrstiti brak već krevet,ako “banalizujemo” stvari.
  Za mene je najveći problem što ovde nema ljubavi,šta više ovo je antipropaganda ljubavi.Ni VAMA ni NAMA metla ,kuhinja i ostali”surogati”ljubavi ne mogu nadomestiti nedostatak ljubavi.Vi ste odličan primer za to,jer ste od prvoga dana počeli metlom da isterujete ljubav iz kuće.U prenosnom značenju metla vam je poslužila kao prezervativ,i konzumiranju takve ljubavi je morao doći kraj.

 2. Metlasica on November 3rd, 2013 8:51

  @Pantovic Radovan: Dragi gospodine, a da vas pitam: da li bi vama bila dovoljna samo “ljubav” koju bi vam jedna takva doterana pokazivala na pravom mestu, tj. u krevetu, bez da ista radi u kuhinji, na terasi, u kuci? A vi biste na primer umesto nje obavljali sve te poslove, ili jos bolje, platili kucnu pomocnicu, u zelji da postedite svoju nezniju polovinu? Ako bi bilo tako, pa vi ste onda idealan muskarac i u tom slucaju biste imali pravo (mada, dozvolite da izrazim sumnju u vas potencijalni pozitivni odgovor). U svakom drugom slucaju, neko te sve poslove mora da odradi. Zasto bi te sve silne obaveze bile proglasene “surogatom ljubavi” s jedne arogantne muske tacke gledista, umesto da budu shvacene kao ono sto zapravo jesu: pozrtvovanost zene koja zeli da ugodi svom muzu i, sto da ne, ucvrsti vezu pokazujuci ljubav i na praktican nacin?? Izvolite, uradite vi sve te poslove i ne ponasajte se kao klasican muski shovinista.

 3. kristina on November 2nd, 2012 20:59

  slazem se da zena mora biti lepa i sredjena uvek….i kada kuva,pere,pegla,sta god da radi mora biti u fulu!!!
  jer muskarac pored svega voli da ima lepu zenu…

 4. Sanja on November 6th, 2012 13:29

  Žene drage, ja stvarno vas ne razumijem… Zar je bitno “šta on želi”, tj. da li to je bitnije od onoga šta vi želite? Ili je vaša jedina želja MUŠKARAC, po svaku cijenu? Budite to što jeste, bez ikakvih opterećenja, sa muškarcem ili bez njega… i bićete srećne.

 5. Zulfija Crnolic on November 10th, 2012 6:14

  Draga Sanja,

  Slazem se tobom , moramo respektirati sebe da bi nas muskarci cjenili , s tim sto im ugadjamo , oprastamo, prelazimo preko masu gluposti to im samo cinimo uslugu, jacamo njihovu poziciju , i sve to cinimo u ime ljubavi jer smo zaljubljene u ljubav,to nam je u prirodi, jake smo kad smo voljene i kad volimo i ne moramo da gubimo svoju licnost zbog toga.
  Ne slazem ste s tim da mozemo biti srecne bez lubavi, to jest bez muskaraca ,makar nas vecina , one sto ih volimo. Sve ostalo je utopija .Jasno mi je sta je tvoja poruka , ali ja sam klasicna zena, jaka kad treba ali najbolje se osjecam kad sam samo zena, voljena i kad volim, tek tad sam potpuna , jer priroda nas je obdarila ljepotom, zenstvenoscu seksipilnoscu , ne da se divimo same sebi , nego da sve to djelimo s nekim , u moj slucaju s muskarcem!!! pozzz

 6. Radost on November 13th, 2012 13:54

  Slažem se sa Radovanom i sa Sanjom u cijeloj priči. Šta je poenta priče? Ako žena ili čovjek, za mene je to svejedno, kada je samopoštovanje u pitanju, ne poštuje sebe-nema prava očekivati da ne kažem tražiti od drugog da ga poštuje i cijeni.
  Ne daje se ono što se nema. Ako nemamo ljubavi i poštovanja prema sebi, ne možemo je imati prema drugima. Samo onaj što gori može zapaliti drugoga.
  Ložite vatru ljubavi svakog dana i ne dozvolite da tinja i bude ugašena. Za sve postoje dvije strane i za ljubav i za odsustvo iste. Vjerujte mi da samo oni koji od prvog dana ne pristanu na prilagođavanje drugoj strani, samo će oni opstati u bilo kojoj vezi bilo da je ljubavna, bračna, prijateljska, kolegijalna ili neka druga. Čovjek mora da nauči da voli sebe i da bude svjestan da je on jedina osoba koja će ga pratiti cijelog života…..

 7. Lana on November 3rd, 2013 12:53

  Bože sačuvaj teksta i pogrešne logike! Pa zar žena ne može da skonta da treba manje da čisti i pere i da te poslove prebaci na muža, da se ona može lakirati i mazati.. Žena nije sluškinja niti treba da bude! Sad muškarci treba da više rade u kući, jer su žene takođe zaposlene i idu u školu. Čemu onda muškarcima mišići, ako žena rinta i radi sve poslove!

 8. mrgud on November 4th, 2013 23:14

  Ja bih ovo posmatrao i sa druge strane. Žene znajući sve to, tako i rade a kada ga “uhvati u mrižu” onda kreće sa onim “kako ona hoće”. A tek kada dobije djecu sa svojim “izabranikom” ostvarila je sve u životu. Možda sam samo loše sreće ali moje iskustvo je crno da crnje nemre biti i možda bi neko pomislio da mrzim žene ali ja ih mnogo volim.

Leave a Reply