PAULO KOELJO I

Život je kratak – ili isuviše dug – da bi sebi mogla da dozvolim taj luksuz da živim loše.
Koeljo

Sve je u njenom životu bilo isto, a kad mladost jednom prođe, nastupa dekadencija, starost koja ostavlja neizbrisive tragove, dolaze bolesti, a prijatelji odlaze. Na kraju krajeva, nastavljanjem življenja ništa se ne dobija: naprotiv, otvaraju se samo nove mogućnosti za patnju.
Koeljo

Otkad zna za sebe, bilo joj je jasno da mnogi ljudi koje poznaje govore o nesrećama svojim bližnjih kao da se brinu kako da im pomognu, a zapravo se naslađuju tuđom patnjom, jer im to pruža iluziju da su srećni i da je život prema njima bio darežljiv. Prezirala je tu vrstu ljudi.
Koeljo

Šizofrenik je osoba koja ima urođenu težnju da se tuđi od svijeta i povlači u sebe, sve dok ga neka okolnost – teška ili beznačajna, zavisno od slučaja – ne podstakne da stvori jednu zasebnu stvarnost, isključivo za sebe. To se dalje može razvijati u pravcu potpune odsutnosti – koju mi nazivamo katatonijom – ali može doći i do poboljšanja, kada bolesnik postaje sposoban da radi i da vodi jedan praktično normalan život. Sve zavisi od jedne jedine stvari – sredine.
Koeljo

Upravo zato što je sve u životu smatrala glupim i besmislenim, počela je da prihvata sve što joj je život nametao… I na šta je straćila svu svoju energiju? Na nastojanje da sve u njenom životu ostane isto.
Koeljo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • MISAO NEDJELJE

    "Znanje je ljudsko neznatno i pametan čovjek ne živi od onoga što zna." - Meša Selimović
  • Kategorije

  • Arhiva