PAULO KOELJO I

OBJAVLJENO January 23, 2012
POSTAVLJENO POD Citati | KOMENTARIŠI

Život je kratak – ili isuviše dug – da bi sebi mogla da dozvolim taj luksuz da živim loše.
Koeljo

Sve je u njenom životu bilo isto, a kad mladost jednom prođe, nastupa dekadencija, starost koja ostavlja neizbrisive tragove, dolaze bolesti, a prijatelji odlaze. Na kraju krajeva, nastavljanjem življenja ništa se ne dobija: naprotiv, otvaraju se samo nove mogućnosti za patnju.
Koeljo

Otkad zna za sebe, bilo joj je jasno da mnogi ljudi koje poznaje govore o nesrećama svojim bližnjih kao da se brinu kako da im pomognu, a zapravo se naslađuju tuđom patnjom, jer im to pruža iluziju da su srećni i da je život prema njima bio darežljiv. Prezirala je tu vrstu ljudi.
Koeljo

Šizofrenik je osoba koja ima urođenu težnju da se tuđi od svijeta i povlači u sebe, sve dok ga neka okolnost – teška ili beznačajna, zavisno od slučaja – ne podstakne da stvori jednu zasebnu stvarnost, isključivo za sebe. To se dalje može razvijati u pravcu potpune odsutnosti – koju mi nazivamo katatonijom – ali može doći i do poboljšanja, kada bolesnik postaje sposoban da radi i da vodi jedan praktično normalan život. Sve zavisi od jedne jedine stvari – sredine.
Koeljo

Upravo zato što je sve u životu smatrala glupim i besmislenim, počela je da prihvata sve što joj je život nametao… I na šta je straćila svu svoju energiju? Na nastojanje da sve u njenom životu ostane isto.
Koeljo

 

Comments

Leave a Reply