DANAS

OBJAVLJENO May 13, 2011
POSTAVLJENO POD Mudrosti | 2 Comments


U tome leži velika mudrost. Ko to ostvari, otarasiće se velikih briga i biće srećan.

Dejl Karnegi
piše kako se je jedan gospodin riješio svih briga dok je posmatrao neku ženu kako pere suđe. Za vrijeme tog pranja žena je pjevala i to ga je navelo na razmišljanje: “Vidiš, ja sam već osamnaest godina oženjen i moja žena mora svakoga dana prati posuđe. Da je onda, kada smo se vjenčali vidjela pred sobom sve te zdjele, tanjire i kašike na gomili, koje će morati oprati, bilo bi to zaista preveliko brdo. Samo ta slika mogla bi je uplašiti, da bi izgubila svu radost za život sa mnom.”
I onda je razmišljao dalje. Razlog zašto moja žena ne stvara nikakve probleme u vezi pranja suđa je samo u tome, jer pred očima ima uvijek samo suđe od toga dana. Tada mu je sinulo: uzrok njegovih briga je baš u tome – jer želi da sve suđe opere u jednom danu!! Ovo koje je danas prljavo, i ono što će biti sutra i prekosutra prljavo. I tada je došao do jako korisne spoznaje: SVAKOGA DANA TREBA POČETI IZNOVA.
‘Danas’ je jedino vrijeme u mojim rukama. Za sutra još ne znam ništa. Jučerašnji dan već je potonuo u vječnost.
Carpe diem (iskoristi dan), mudra izreka starih Rimljana. Jednakom snagom moramo isključiti prošlost i budućnost. Budućnost je danas. ‘Ne brinite se za sutrašnji dan!’
Naravno da će mnogi na to odgovoriti: ‘moramo se brinuti, jer kako ćemo inače dospjeti negdje. Moramo stvarati planove, jer ne može se živjeti iz dana u dan.’
Sve to zaista moramo činiti. Moramo imati pred očima ozbiljnost života. Ali to samo znači da moramo ispuniti zadatke današnjeg dana. Svakoga dana svaku stvar moramo iznova uzeti u ruke, a ne elektrificirati naše živce. Englezi imaju poslovicu: “Ne prelazi preko mosta, dok ne dođeš do njega.”
Dosta je svakom danu njegovog zla. Nije ga potrebno opterećivati prošlošću i budućnošću. Što se tiče prošlih dana, šta se tu može učiniti, a za buduće ne znamo hoćemo li ih uopšte i doživjeti. Ako ih i dočekamo, vjerovatno više nećemo imati ovih današnjih briga. Naime, sve je u neprestanom toku. Heraklit kaže: “Ne možete nogom stupiti u istu rijeku dva puta.” Rijeka stalno teče i svakog trenutka je u njoj druga voda. Tako teku i naši dani. Svaki je drugačiji i prije nego sutrašnji dan ‘protekne’ pored nas, već će izgledati drugačiji, nego što nam ga naše brige danas predočavaju. JEDINO ŠTO IMAMO JE DANAS.

Comments

2 Responses to “DANAS”

  1. brancica on May 13th, 2011 10:28

    hm…

  2. travopas on May 14th, 2011 7:54

    ovakvo razmishljanje mozhe mnogo da pomogne. karnegijeve knjige sam prvi put prochitao kad sam imao oko desetak godina, a posle su mi bile kao lektira. dao je odlichan model po kome treba zhiveti.

Leave a Reply