MISAO O BOGU

OBJAVLJENO December 29, 2010
POSTAVLJENO POD Mikser | 10 Comments

Da li postoji Bog? Šta je pravi odgovor, “da” ili “ne”, “Bog postoji” ili “Bog ne postoji”?! Do sada ni jedan odgovor nije potpun, tj. nije zasnovan na provjerenim činjenicama, pa sve to budi sumnju među filozofima, ali i među ljudima. Moj odgovor na to pitanje je jednostavan:

“Da, postoji. Ja to znam!”.

Ja znam da Bog postoji, ali ga ne poznajem dovoljno da bih ga mogao dokazati, ustvari, ja ne vidim ni potrebu za tim dokazivanjem. Naša vjera nam kaže da je Bog ljubav, dobrota, savršenstvo… Mi “znamo” da ljubav postoji, ali kako je dokazati? Znači, mi nismo u stanju da dokažemo jednu pretpostavljenu osobinu Boga, pa kako ćemo onda da dokažemo Njegovo cjelokupno savršenstvo!? Niko od nas nije savršen da priča o savršenstvu! Ali svako od nas posjeduje neki deo tog savršenstva, tako da smo mi sami dokaz da postoji Bog, jedino savršenstvo.

Jednom mi je jedan prijatelj rekao: “Ma Bog ne postoji, to je neko izmislio prije milion godina”. Ja bih samo postavio jedno pitanje na tu njegovu izjavu,

“A odakle toj osobi što je “izmislila” da postoji Bog ta ideja, odnosno ta misao o Bogu?” Odgovor je vrlo jednostavan, sama misao o Bogu je ustvari sam Bog.

“Blago onima koji ne moraju vidjeti da bi vjerovali.”

Saša Ivakić

Comments

10 Responses to “MISAO O BOGU”

 1. brancica on December 29th, 2010 13:20

  bog postoji,ja znam,ja osjecam.njegovo drugo ime je ljubav.

 2. oceangleam on December 29th, 2010 13:37

  Bog se spominje u skoro svim narodima i svugdje mu pripisuju druge kvalitete.Uglavnom ponavaljaju po svojim sklonostima ono što su davno već drugi rekli. U našem narodu postoji uzrečica, odgovor na pitanje; Kako je nešto završilo? Bog Bogova. Naravno, to je za kulture u kojima Bogovsko označava Dobro a za loše, slabo imaju druga imena kao što je npr. Sotona (što u prevodu s hebrejskog znaći Nesreća), Vrag, itd. Tamo gdje je Bog istovremeno i Dobar i Zao odnosno prouzročitelj promjena koje donose i korist i ljepotu i mir i isto tako ruše i mjenjaju stvari iodnose, prouzočujući Bol i Smrt najbliže odgovara oznaci Stvarnost. Dakle Bog bi bio u tom slučaj sinonim za Stvarnost. A u prvom slučaju samo za dio Stvarnosti, one ljepše, prijatnije, mirnije, strane koju se uz malo znanja i spretnosti da svijesnim namjeravanjem unijeti u naš život.
  -anoniman-

 3. Ja on December 29th, 2010 14:39

  Da, Bog je i sinonim za Stvarnost, Bog je sve, a tu spadaju i dobre i loše stvari, ali sve ima svoj razlog. Potrebno je verovati, biti ponosan na sebe u dobrim i u lošim periodima života, treba biti čovek, truditi se, pomagati drugima, žrtvovati se za druge, ljubiti svoje bližnje, biti iskren prema sebi i drugima. Ja osećam da je Bog tu, ali to ne mogu dokazati, niti mislim da je potrebno. Ne osuđujem one koji ne veruju, to je njihov put, poštujem ga i znam da će i njima biti dobro, takođe, ne mislim da sam veći od njih pred “Božjim očima”, vera(Bog) nas uči da smo svi isti, tako nas On i gleda, bez obzira da li verujemo ili ne, svi smo mi jednaki po jednoj stvari, a to je da svi gešimo, sad na ovaj ili onaj način. Ako veru gledamo razumom, ništa nećemo promeniti, nećemo je dokazati niti osetiti. Boga ćemo osetiti kada pomešamo razum, ljubav, mržnju, zavist, srditost, ponoznost, sreću… Ne trudite se dokazati Boga, trudite se dokazati da ste dobri ljudi.
  “Blago onima koji ne moraju vidjeti da bi vjerovali.”

 4. massa on June 19th, 2011 16:06

  posotoji ideja Boga, dakle Bog postoji…

 5. hh on June 29th, 2011 18:48

  “A odakle toj osobi što je “izmislila” da postoji Bog ta ideja, odnosno ta misao o Bogu?”
  -BOG UISTINU POSTOJI, ALI MOZE LI SE OVA RECENICA USPOREDITI ZA MOGUCE POSTOJANJE VANZEMALJACA…

 6. Hmm on December 28th, 2011 20:41

  Sustina same misli o bogu nije sama spoznaja njegovog postojanja vec sama misao(probaj da razmislis o necemu sto ne postoji)…..A svest sama po sebi ima mogucnosti spoznaje i ideje jer da nema ideje ne bismo bili samosvesni ako me razumete.A onda po ovome zar nije bog sama ideja(svakako nije SAMO ideja on je beskonacan u svakom pogledu) koja je ustvari i stvorila svet (svemir)????? nesto sto ne postoji materijalno vec je sam uzrok tog istog.Ja sam se malo nafilozofiro ali stvarno ne znam drugi nacin da dokazem postojanje Boga.Ko zna mozda je misao o vanzemaljcima jednostavno plod koji je proizisao iz misli o Bogu sto verujem da jeste ali nikako ne osporava Bozje postojanje.Na kraju krajeva da bi pomerio ruku moras prvo mislima narediti.Verujem da je isto tako i sa stvaranjem samog svemira..mislim ljudi,ni iz cega da postane sve, to je malo retardirano po meni(koji je to uslov bio da bi moglo sve postati-to je bog)

 7. apatrid on January 6th, 2012 14:49

  wow, kakva glupost. zao mi je sto je moram tako imenovati, ali ne bi bilo posteno stediti autora/autoricu i nazivati prostu glupost nekim eufemizmima.

  bog NE POSTOJI!

  eto, sad sam ja dao svoju misao, uzmite je zdravo za gotovo. bez preispitivanja.

  moras bas nikako ne razmisljati da bi sebe doveo na mjesto gdje vjerujes u raznorazne bajkice, i ne pokusavas shvatiti istinu: religija je vozilo koje nas cini funkcionalnim clanovima zajednice, ni manje ni vise. bog ne postoji, ne postoji visa sila koja upravlja usudom, preuzmite odgovornost za svoja djela, za sve gluposti koje ste uradili, ne pripisujte ih izmisljenim visim bicima, budite odgovorne odrasle osobe koje su u stanju sagledati svoje greske, prihvatiti ih i popraviti ih.

 8. Ja on February 25th, 2012 16:23

  @apatrid
  Ja sam pisao ovaj tekst, to je samo deo mog eseja iz filozofije na temu “Misao o Bogu” pa nema još neke detalje da skontaš o čemu se ustvari radi. To sam pisao pre par godina, od tada sam mnogo promenio mišljenje o Bogu, tada sam imao vere da postoji a danas znam da postoji.
  Evo pročitaj jedan moj tekst pa razmisli o njegovom značenju, možda i shvatiš nešto. http://www.mudremisli.com/2012/01/nedostaje-nam-ljubav/
  Ja ne moram nikome dokazivati postojanje Boga, ne moram nikome se pravdati i tako to. Ja znam da postoji Bog, znam da postoji beskonačna ljubav.
  Uostalom, jednog dana ćeš se i sam uveriti.
  BOG TE BLAGOSLOVIO

 9. istina on February 25th, 2012 18:46

  dokazi o postojanju Boga su za razumom obdarene svuda oko nas,samo nemarno srce i dusa mogu negirati njegovo postojanje.

 10. Ja on February 26th, 2012 3:14

  @istina, baš to.

Leave a Reply