SEREN KJERKEGOR


Savršena ljubav podrazumijeva da volimo onog zbog koga postajemo nesrećni. Ali nijedan čovjek nema pravo da traži da bude voljen na taj način.

Ljudi mi zapravo pokazuju poštovanje time što pokazuju da me ne poštuju.

Čovjekova misao mora biti zgrada u kojoj živi – inače sve drugo je pogrešno.

Čovjek šeta i kontemplira o samoubistvu: i u tom momentu padne mu cigla na glavu i ubije ga, te umire izustivši sljedeće riječi: “Blagosloven bio Bog”.

Kada svaki posvećeni proždrljivac ima pravo da glasa, kad većina odlučuje o problemu, zar to nije popuštanje pred masama, glupacima.

Hoću samo da privučem pažnju mase na sopstvenu ruinu. I ako ne budu dobrovoljno htjeli da me slušaju, prisiliću ih na to. Jedan će me razumjeti, drugi neće. Nemam namjeru da ih bijem (avaj, jedan čovek ne može da udari po masi). Ne, prisiliću ih da udare na mene. Tako ću ih natjerati da me saslušaju, zbog toga što su prvi udarili na mene, pa će onda vjerovatno obratiti pažnju i ako me ubiju onda će se pažnja izvjesno isplatiti i onda ću imati priliku da dobijem apsolutnu pobjedu.

One Response to SEREN KJERKEGOR

  1. Ljubo says:

    Filosofi nas vracaju na pocetak mudrih mislioca iz proslosti,za razliku od istorije koja nas uci onome kako su je napisali pobednici bili dobri ili zli ,tako da moramo da imamo filozofiju stvarnosti i modernog drustva i vremena…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • MISAO NEDJELJE

    "Znanje je ljudsko neznatno i pametan čovjek ne živi od onoga što zna." - Meša Selimović
  • Kategorije

  • Arhiva