IDI KUDA TE SRCE VODI

OBJAVLJENO July 17, 2010
POSTAVLJENO POD Najljepši odlomci | 4 Comments

Uzimali smo jedno drugom riječ iz usta; mislili smo o istim stvarima i govorili o njima na isti način; izgledalo je da se poznajemo godinama, a ne samo dvije sedmice.
U životu svakog čovjeka, govorio je, postoji samo jedna žena sa kojom može da ostvari savršenu vezu kao što u životu svake žene postoji samo jedan muškarac sa kojim se osjeća kompletna. Pronaći se, sudbina je malobrojnih. Svi ostali su prinuđeni da žive u jednoj vrsti nezadovoljstva i neprekidne čežnje.

“Koliko je ovakvih susreta, govorio mi je u tami sobe; jedan u deset hiljada, jedan u milion, u deset miliona?”

“Da, jedan u deset miliona. Sve ostalo su prilagođavanja, prolazne privlačnosti epiderma, afiniteti tijela ili karaktera, socijalne nagodbe.”

Poslije tog zaključka, nisam prestajala da ponavljam: “Imali smo sreću, zar ne? Ko zna šta se iza toga krije, ko to zna?”

Na dan mog polaska, čekajući voz u malenoj stanici, zagrlio me je i šapnuo mi:
“U kom životu smo se već sreli?”

“U mnogim”, odgovorila sam mu i rasplakala se.

Kada budeš doživjela prvi put ljubav, shvatićeš kako protivurječni i komični mogu da budu njeni efekti. Dok se ne zaljubiš, dok je tvoje srce slobodno i tvoj pogled ne pripada nikome, ni jedan od muškaraca koji bi mogli da te zainteresuju ne obraća pažnju na tebe. U trenutku kada te potpuno zaokupi jedna osoba i više te ne zanima niko drugi, odjednom te svi primjećuju, svi imaju neku lijepu riječ za tebe, svi ti se udvaraju. To je taj efekat prozora o kojem sam ti govorila: kada su otvoreni, tijelo obasjava dušu i obrnuto; sistemom ogledala oni osvjetljavaju jedno drugo. Za kratko vrijeme oko tebe se formira jedna vrsta zlatnog i toplog prstena koji privlači i druge, kao što medvjede privlači med.

Suzana Tamaro

Comments

4 Responses to “IDI KUDA TE SRCE VODI”

 1. NathallieS on July 17th, 2010 12:43

  …Istina i veoma dobro uradjen tekst. :)

 2. Snezana on July 19th, 2010 12:04

  opisano kao i sama realnost , svaka cast

 3. Iv on August 6th, 2010 20:51

  Definitivno,neke stvari naučiš da prepoznaš tek kada ti se zaista dogode! A ljubav je jedna od onih koju niko od nas,ma koliko se trudio, ne ume i ne može da objasni-to je jednostavno tako kako jeste…:)))

 4. ćipa on August 9th, 2010 10:35

  Za većinu ljudi, ljubav nažalost postoji samo kao misaona imenica, jer ne shvataju da se može doživjeti samo kad daješ.Čekajući ju od drugih, jadni u čekanju i umru!!!

Leave a Reply