O ŽENAMA I LJUBAVI

Prosječan čovjek voli više ženu nego ljubav. Kod žena je sasvim obratno: rijetko je kojoj ženi dovoljan samo čovjek, i koja ne čezne da bude voljena. Istina, mnogo se na svijetu manje misli o ljubavi nego što izgleda. Ljubav na svijetu održavaju samo žene i pjesnici. Čovjek voli ljubav-bol, a žena voli ljubav-radost.

Najljepše oči ima slovenska žena, jer uvijek izgledaju začuđene. Ne padaju samo poročne i pokvarene, nego često i savršeno čiste, i po prirodi vjerne. Žena pada iz raznih uzroka; iz ljubavi, iz dosade, iz strasti fizičke, iz sujete, iz slabosti volje, iz interesa materijalnog, iz roamntike, iz osvete.

Žene počinju bivati duboko milosrdne tek kad su i same duboko nesrećne, u sreći su bezdušne i pustoglave, sasvim obratno od čovjeka koji je dobar samo kad je srećan. Kod žena je urođeno da vara i na malo i na veliko, svjesno i nesvjesno, namjerno i nenamjerno, a vrlo često i bez ikakve zle namjere, ipak sasvim često iz najbolje namjere u najviše slučajeva, samo da bi se većma dopala. Ali jedna žena samo vrijedi koliko voli, a ona vara i kad najvećma voli.

Jovan Dučić – Blago cara Radovana

5 Responses to O ŽENAMA I LJUBAVI

 1. Crna perla says:

  Uh, ispade kako god da okreneš ne valja, samo zato što si žensko:-(

  • Nikola says:

   Ne baš.
   Ispade da ti ne valja, kako god okreneš i šta god da uradiš – kad si muško.
   Jer će te žena sigurno prevariti.

   Što je nažalost, tačno.

 2. vesna says:

  Ali, o zenama su mnogi pisali razlicito, srecom :), pa i isti Ducic :)
  Ne znam zasto se o muskarcima mnogo redje pisalo, mozda ‘jaci’ pol nije vredan ( bez uvrede ) nekog studioznijeg razmisljanja ? ;) :)

 3. oceangleam says:

  Najljepše oči ima slovenska žena, jer uvijek izgledaju začuđene.

  Komentar:
  Da, dječji je pogled, čaroban, nevin, širom otvoren i zapitan, čudesno privlačan kad ga otkriješ u pogledu odrasle žene. Ali šta da radiš kad potom otkriješ da si umjesto sebi ravne ljubavnice, žene kakvu si očekivao, dobio djevojčicu.

 4. St Lady Jelena says:

  <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • MISAO NEDJELJE

  "Znanje je ljudsko neznatno i pametan čovjek ne živi od onoga što zna." - Meša Selimović
 • Kategorije

 • Arhiva