O ŽENAMA I LJUBAVI

OBJAVLJENO May 4, 2010
POSTAVLJENO POD Mudrosti, Najljepši odlomci | 5 Comments

Prosječan čovjek voli više ženu nego ljubav. Kod žena je sasvim obratno: rijetko je kojoj ženi dovoljan samo čovjek, i koja ne čezne da bude voljena. Istina, mnogo se na svijetu manje misli o ljubavi nego što izgleda. Ljubav na svijetu održavaju samo žene i pjesnici. Čovjek voli ljubav-bol, a žena voli ljubav-radost.

Najljepše oči ima slovenska žena, jer uvijek izgledaju začuđene. Ne padaju samo poročne i pokvarene, nego često i savršeno čiste, i po prirodi vjerne. Žena pada iz raznih uzroka; iz ljubavi, iz dosade, iz strasti fizičke, iz sujete, iz slabosti volje, iz interesa materijalnog, iz romantike, iz osvete.

Žene počinju bivati duboko milosrdne tek kad su i same duboko nesrećne, u sreći su bezdušne i pustoglave, sasvim obratno od čovjeka koji je dobar samo kad je srećan. Kod žena je urođeno da vara i na malo i na veliko, svjesno i nesvjesno, namjerno i nenamjerno, a vrlo često i bez ikakve zle namjere, ipak sasvim često iz najbolje namjere u najviše slučajeva, samo da bi se većma dopala. Ali jedna žena samo vrijedi koliko voli, a ona vara i kad najvećma voli.

Jovan Dučić – Blago cara Radovana

Comments

5 Responses to “O ŽENAMA I LJUBAVI”

 1. Crna perla on June 10th, 2010 11:52

  Uh, ispade kako god da okreneš ne valja, samo zato što si žensko:-(

 2. Nikola on January 22nd, 2013 17:50

  Ne baš.
  Ispade da ti ne valja, kako god okreneš i šta god da uradiš – kad si muško.
  Jer će te žena sigurno prevariti.

  Što je nažalost, tačno.

 3. vesna on June 11th, 2010 12:45

  Ali, o zenama su mnogi pisali razlicito, srecom :), pa i isti Ducic :)
  Ne znam zasto se o muskarcima mnogo redje pisalo, mozda ‘jaci’ pol nije vredan ( bez uvrede ) nekog studioznijeg razmisljanja ? 😉 :)

 4. oceangleam on August 24th, 2010 3:48

  Najljepše oči ima slovenska žena, jer uvijek izgledaju začuđene.

  Komentar:
  Da, dječji je pogled, čaroban, nevin, širom otvoren i zapitan, čudesno privlačan kad ga otkriješ u pogledu odrasle žene. Ali šta da radiš kad potom otkriješ da si umjesto sebi ravne ljubavnice, žene kakvu si očekivao, dobio djevojčicu.

 5. St Lady Jelena on May 22nd, 2011 16:50

  <3

Leave a Reply