SIGMUND FROJD


Neznanje je neznanje i iz njega ne može proizići nikakvo pravo da se u nešto vjeruje.

Moralan je onaj koji reaguje već i na iskušenje koje doživljava u samom sebi, ne prepuštajući mu se.

Nikad nismo tako nezaštićeni nego kada volimo.

Protiv svakog čovjeka čovjek se može braniti, ali protiv pohvale ostaje bespomoćan.

Mi više težimo ka tome da izbjegnemo bol, nego da susretnemo radost.

U trenutku kad čovjek počne da sumnja u svoj život i svoju vrijednost, on postaje bolestan.

Ljubav je jedna, samo jedna ljepša riječ za nagon.

Odrastao je onaj čovjek koji može ujediniti tri stvari: ljubav, posao i uživanje.

Onaj ko uporno govori nešto je onaj ko upravo misli suprotno.

Veliko pitanje na koje nikada nije odgovoreno i na koje ni ja nisam bio kadar da odgovorim, uprkos tridesetogodišnjem istraživanju ženske psihe glasi: ŠTA ŽENA HOĆE?!

Gdje god da sam otišao, našao sam da je tamo već bio neki pjesnik.

Čovjek je vrlo lud kada voli.

Amerika je najgrandiozniji eksperiment koji je svijet ikad vidio, ali bojim se da neće biti uspješan. Amerika je greška, ogromna greška.

23 Responses to SIGMUND FROJD

 1. Marinela says:

  Absolutely agree with the last statement “Amerika je greška, ogromna greška.”

 2. vesna says:

  ‘Ljubav je jedna, samo jedna ljepša riječ za nagon.’- tako tipično za njega. Za stosta on nije bio kadar, po mom misljenju, nesto ga nikad nisam bas uvazavala !

  ‘Nikad nismo tako nezaštićeni nego kada volimo.’- kako sad ovo da razumem ?!?
  Puno je ovde kontradiktornosti ;)

  • dr House says:

   on govori o tome da je ljubav nagon . I kada čovek ima taj nagon on je nezaštićem ne kontam gde je tu kontradiktornost ? ;)

 3. Zvezda says:

  pa sve i jeste kontradiktornost….;) a nezasticeni jer smo potpuno otvoreni prema voljenoj osobi potpuno joj verujuci ne razmisljamo o posledici…:)

 4. vesna says:

  :) s tobom se slazem Zvezdo, ali ne i s Frojdom jer ja nikako ne mogu da poistovetim ljubav i nagon, na to sam mislila. :)To bi u ‘prevodu’ otprilike ovako zvucalo : Nikad nismo tako nezasticeni nego kada osecamo nagon. Poznata je ona karikatura Frojda, imam je negde na kompu, nije za objavljivanje na ovoj raskrsnici, ali mozda je posaljem redakciji ;)
  Ja bih rekla da je ljubav mnogo vise i mnogo iznad nagona ( mada ne negiram nagon, to je biologija ili sl. )

  • Mihalik4s says:

   O nagonima je iz psihologije,a ne iz biologije?!O tome on bas pise u jednom od svojih najvecih djela uvod u psihoanalizu…pozzz

 5. sasa says:

  Zašto komplicirati i razćlanjivati nešto što su veći umovi od naših izanalizirali. Zar nije jednostavnije živeti, disati, voleti, funkcionisati, a po mome ljubav i nagon se ni ne mogu odvajati…Bar ne kod putenih ljudi.Zašto bi moralo biti komplicirano, kad može biti jednostavno!

 6. admin says:

  Kao što znamo, Frojd je bio kontroverzan cijelu svoju karijeru, a pola vijeka nakon smrti njegov rad i dalje izaziva polemike. To nam govori da tu ima nešto jako važno i vrijedno čitanja. Zato i jeste na Mudre Misli.
  A što se tiče komentara, naša je maksima da je dobro dok god se svi ne slažu oko iste stvari.

 7. Kico says:

  Vesna molim te nemas ti pojma… IZBRISANO ZBOG UVREDLJIVOG SADRŽAJA
  Frojd je tata…

  NAPOMENA: SVI UVREDLJIVI SADRŽAJI ĆE BITI BRISANI SA MudreMisli.com

 8. vesna says:

  Procitavsi da je ovde bio neki uvredljiv sadrzaj, setih se da imam jedan zanimljiv tekst o uvredama :
  Uvrede
  Osnovna postavka je sledeća :
  “Nikada ne možete uvrediti nekoga ko ne želi da bude uvredjen”
  To je toliko jednostavno i jasno da ga ne treba razmatrati.
  Ali, razmotrimo uvrede kao pojavu, šta one predstavljaju ? Uvreda je uvek izraz karaktera onoga koji je šalje, kombinovana s dozom frustracije i esencijom mržnje.
  Ni u psovci ni u kletvi mržnja se ne ogleda toliko jasno koliko u pokušaju uvrede ( da li ce pokušaj uspeti, zavisi od gorenavedene postavke ). Proces formiranja uvrede je otprilike sledeći :
  1. vredjač nema argumente kojima bi se suprotstavio sagovorniku
  2. vredjač se zbog pomanjkanja argumenata oseća inferiorno
  3. osećaj inferiornosti puni vredjača mržnjom
  4. mržnja se transformiše u gnev
  5. gnev se transformiše u “verbalni mač”, pokušaj da se suparniku umanji vrednost i da se on time povredi ( pokušaj uvrede )
  6. umanjivši ( u svojoj glavi ) vrednost sagovorniku, vredjač se oseća BOLJIM
  7. vredjač oseća olakšanje

  Vredjajuci druge, mi ustvari govorimo o sebi samima – o svojoj nemoći, o svom strahu, o svojoj nesamouverenosti. To je ujedno naš pokušaj da se oslobodimo unutrašnje napetosti.
  S druge strane, vredjajući se zbog nečijih reči, vi potvrdjujete svoju nemoć, strah, nesamouverenost.
  Uvrede su, dakle, još jedna od stvari koje treba prevazići na putu ka tome da se postane čovek.
  POZ :D

 9. Kico says:

  vesna nemas veze… znas samo copy paste…
  kako mozes tako nesto pisati… kad ne kontas argumente a ja ih imam… stoga nemoj copy paste… google je cudo… moze se svasta naci… nalepit cu i ja nesto bezveze! kao sto se ti pravis neka stamena osoba… moze svako… ukucaj pojam i copy/paste i odmah si neko i nesto…

 10. vesna says:

  Ne razumem sta tebe muci ? Svi postovi na ovom sajtu su uglavnom copy/paste sa drugih sajtova ( kao sto su i moji ) ili ih je neko ko je imao vremena ( kao sto sam i ja, ali retko jer nemam toliko vremena ) prepisao iz neke knjige. Mislim da nisam videla neki originalan tekst, ako postoji, izvinjavam se zbog svog propusta. Ili se navode mudrosti poznatih ljudi, ili pesme poznatih, ili price poznatih itd. Jos jednom, iskreno, ne shvatam zasto tako reagujes, cime sam ja to tebe iznervirala da si kako vidim uputio neki uvredljiv sadrzaj na moj racun koji nisam procitala jer je bio izbrisan ?!
  Covece, opusti se, ja stvarno nemam nameru da se s tobom svadjam na netu ili bilo gde. Poz :D

 11. Lubarda says:

  Zivot je toliko jednostavan a mi od njega pravimo filozofiju!Najbolje je da cutimo,gledamo i ucimo! Neko ce na ovo da kaze ,,Pa to mi postajemo “zivotinje”,, da upravo to treba da budemo jer smo se previse “Udaljili” od stvarnosti.

 12. Sasha says:

  Frojd je razvio savrsenu teoriju licnosti, odlicnu definiciju nagona , Eros – libido, i Tanatos, objasnio komplekse, snove, psihoanaliticka teorija… Psiholog i filozof, molim Vas, da li ste uopste i procitali ista od toga?

 13. Milos Gajic says:

  “Odrastao je onaj čovjek koji može ujediniti tri stvari: ljubav, posao i uživanje” tacno…mada mislim isto da je pre srecan, zadovoljan, ako su mu ove tri stavke u korelaciji, odrastao-zreo moze i drugacije da se protumaci. No, Frojd…respect!

 14. oceangleam says:

  Veliko pitanje na koje nikada nije odgovoreno i na koje ni ja nisam bio kadar da odgovorim, uprkos tridesetogodišnjem istraživanju ženske psihe glasi: ŠTA ŽENA HOĆE?!
  Odgovor na ovo pitanje ne mogu dati muškarci, nego samo ženske. A one muškarcima, sanjaćima, nikada neće odkriti pravu istinu. I zato će svijet ostati ono što žene hoće; prepuštanje glupostima i kiču. -Esther Vilar-

 15. milan says:

  Istina je da ni same zene ne znaju sta hoce…

 16. Eleonora Silverman says:

  Naucnici su saznali sta zene zele!!! :D Ali su se onda zene predomislile… -_-

 17. nada studen says:

  genijalan naučnik čija nauka ima praktičnu proveru u stvarnom životu.Osporavan ili hvaljen on je genijalan um

 18. Borko says:

  nije greh ne znati greh je u neznanju ostati

 19. BOZO VELETIC says:

  frojd je kralj svih kraljeva . definitivno je naj bolje objasnio najkompleksnije odnose sa drugim , a i i u nama samima !

 20. oceangleam says:

  Oprez! Ne zaboravimo na; Zablude Freuda, Junga, Adlera, i njihovih sljedbenika, odnosno; Pretjeranu, crnu, zagledanost i vezanost na uobičajene, čovjekove slabosti, premalu (svojstveno za to vrijeme) poučenost u terapeutske vještine kvalitetnog motiviranja, manjak spretnosti u postavljanju duhovnog temelja i gradnje pravog samopouzdanja, zatim pomicanju čovjekove svijesti-pažnje ka stvarnim, skoro neogranićenim, mogućnostima njegovog osobnog, pozitivnog razvoja (bez vrijeđanja slike o sebi). Novo vrijeme-Novi pogledi; Sinteza sveukupne čovjekove povjesti i savremenih znanstvenih potvrda, o osnovama održavanja, i ponovnog uspostavljanja, eventualno porušenog, duševnog i fizičkog zdravlja. Za vjernike bilo koje vjere, ne vjernike, ateiste, bilo koje ljude dobre volje. Nevezano na spol, društveno uređenje, lokalne običaje, nacionalnost, kulturu, obrazovanje, boju kože, osobna ili društvena uvjerenja, starost i geografski položaj bivanja.
  Tomislav Ivančić predavanje u kinoteci 3.dio

  http://www.youtube.com/watch?v=d4p-k-4JjKg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • MISAO NEDJELJE

  "Znanje je ljudsko neznatno i pametan čovjek ne živi od onoga što zna." - Meša Selimović
 • Kategorije

 • Arhiva