MUDRE MISLI – JOVAN DUČIĆ

OBJAVLJENO May 12, 2009
POSTAVLJENO POD Citati | 5 Comments

Mi smo istinski dobri samo kad smo istinski srećni. Nesreća kvari srca i ruši karaktere. Rijetko je bilo ljudi koji su odoljeli otrovima nesreće i produžili da vole druge ljlude. Naročito onaj kome su drugi učinili nesreću, omrzne i nedužne. Mogu da ne postanu čovjekomrscima samo oni nesretnici koji svoje bijede ne smatraju krivicom drugih ljudi, nego samo voljom božijom, što opet znači krivicom svojom sopstvenom. Sirotinja je najvećma nesrećna zato što otruje čovjeka takvim mržnjama, a jedna velika napast čovjekova, to je što u nesreći dobije rđavo mišljenje o ljudima i pogubi prijatelje.

Niko nema prava da bude očajnik; očajanje nije nikakvo uvjerenje, nego samo fizička nemoć, bolest ili najčešće glupost.

Nesreća nam izgleda mnogo manja kad o njoj ćutimo, nego kad o njoj govorimo. Govoreći o nesreći ona samo postaje sve dublja i sve crnja, ko o njoj govori sto puta, on je tim samo povećao za sto puta. Ćutanje najbolji lijek protiv nesreće; ono je i najdostojanstveniji čovjekov otpor i odmazda sudbini.

Kad bi mladost imala filozofiju staraca, ne bi na svijetu bilo nijednog sunčanog dana.

Čovjek lijen voli da govori, a čovjek od akcije voli da ćuti i ne daje riječima nikakvu cijenu. Riječ je neprijatelj zamaha i poleta. Dovoljno je da jednu svoju namjeru dvaput izgovorite, pa da ona odmah za polovinu oslabi. Velike snage su ćutljive u čovjeku kao i u prirodi.

Comments

5 Responses to “MUDRE MISLI – JOVAN DUČIĆ”

 1. anela on May 12th, 2009 18:36

  “Prava sreća čovjekova biće ako postigne svoje oslobođenje od drugih ljudi;a osloboditi se, to je najprije odvojiti svoju sudbinu od presije tuđih primjera, dajući svom životu pečat svoje sopstvene prirode i svojih ukusa.”

 2. Dragisa on February 15th, 2010 17:20

  anela je li i to od Dučića?

 3. anela on June 5th, 2013 21:59

  Da. “Blago cara Radovana” :)

 4. Daniel on March 6th, 2014 11:38

  Da li nekp moze da mi obljasni Duciceve reci.” Stvari imaju izgled kakav ima ga dadne nasa dusa “

 5. oceangleam on March 7th, 2014 11:31

  @Daniel- duša je izraz iz Svetog pisma i označava manifestaciju života.
  Znači, kada je životinja ili npr.čovjek u djelovanju, u životu, izražava svoju dušu, svatko na svoj naćin. Pa ako se recimo, majmun popne na vrh drveta, ili barem na sredinu ima drugi pogled na svijet, nego kad bi ostao na najnižoj grani. Takvi smo i mi, kao majmuni. Proširiš li svoju dušu (djelovanje)proširit ćeš i pogled na stvari, pa će ti one pri svakom usponu dobiti novi izgled.
  Od takvog istraživanja čovjek obićno postane skromniji (jer uvidi koliko još ne zna) a ima a nekih koji postaju neskromniji. Svako po svoje. Budi dobro!

Leave a Reply