BOŽIJA KAFA

OBJAVLJENO March 2, 2009
POSTAVLJENO POD Poučne priče, Smisao | 5 Comments


Grupa bišvih studenata, a sada vrlo uspješnih poslovnih ljudi, sastali su se da posjete svog omiljenog profesora sa univerziteta. Nedugo nakon što su se pozdravili, studenti su kroz razgovor počeli da se žale na stres na poslu i u životu uopšte.

Ponudivši gostima kafu, profesor je otišao do kuhinje i za par minuta se vratio sa velikim bokalom kafe i cijelim asortimanom šoljá – porculanske, plastične, metalne, staklene, skupe, jeftine. Bilo ih je više nego što je bilo studenata. Postavi ih sve na sto i reče im da uzmu po šolju i da se posluže kafom. Kad je svaki od studenata imao u rukama šolju sa kafom, profesor im reče: “Ako ste primjetili, izabrali ste sve šolje koje su bile skupocjene i finog izgleda. Ostavljajući pritom na stolu one jeftine i obične. Iako je normalno da želite ono najbolje, tu ustvari i leži izvor vašeg stresa. Budite sigurni da sama šolja ne daje kvalitet kafi. U većini slučajeva je samo skuplja i ništa više. Sve što ste vi uistinu htjeli je kafa, a ne šolja. Ali ipak ste svjesno birali najbolje šolje. I onda ste još počeli da gledate šolje koje su izabrali drugi.

A sada želim da razmislite o ovome: Život je kafa; Poslovi, novac i status u društvu su šolje. One su samo predmeti koji sadrže kafu, dok oblik, veličina ili cijena šolje koju imamo ne definišu niti mijenjaju kvalitet kafe tj. života koji živimo.

Uglavnom, koncentrišući se samo na šolju, mi propuštamo da uživamo kafu koju nam je bog omogućio. Bog kuva kafu, a ne šolje. Uživajte vašu kafu!!!”


Najsrećniji ljudi na svijetu nemaju sve najbolje, oni od svega prave najbolje.

 

Comments

5 Responses to “BOŽIJA KAFA”

 1. olivera on March 2nd, 2009 10:51

  dobra prica

 2. admin on March 2nd, 2009 11:22

  Imamo ih jos jako mnogo i nadamo se da ce vam se svidjeti.

 3. Jelena on June 26th, 2009 1:38

  -Život je kafa; Poslovi, novac i status u društvu su šolje. One su samo predmeti koji sadrže kafu, dok oblik, veličina ili cijena šolje koju imamo ne definišu niti mijenjaju kvalitet kafe tj. života koji živimo. extra ;)))

 4. Radica on October 15th, 2010 16:22

  Tako istinito i jednostavno, kao neka Zen priča!

 5. Edita Dušnoki on February 8th, 2011 23:24

  Mogu se samo zahvaliti dragom Bogu da mi je dopustio da se dotaknem par lepih őolja i da se cesto prisetim saznanja i spoznaje, da su solje samo ruho za ukus zivota…a sam zivot ima ukus koji ja odaberem…i u skromnoj soljici se moze kriti punina ukusa…

Leave a Reply