KAKO SE RIJEŠITI CRNJAKA?

OBJAVLJENO January 20, 2009
POSTAVLJENO POD Uspjeh | 1 Comment


Juče mi jedan prijatelj šalje internet link o nesvakidašnjoj izložbi, doduše u Cirihu, koja razmatra pitanje ljudske fiziologije kroz prizmu preovlađujućih društvenih vrijednosti našeg doba. Izložba izgleda zanimljivo jer se bavi desekcijom čovjeka na mišiće, kosti i sl. U nastavku prijatelj dodaje: “…ma, nešto sam sav u crnjaku…”. Isprva sam htio s njim pročavrljati o tom ‘crnjak’ stanju, no učinilo mi se zgodnije da ga prokomentarišem ovdje i uzvratim mu linkom.

Bez obzira koliko se trudili da uvijek budemo raspoloženi to prosto ne ide svaki put. Svi imamo trenutke loših raspoloženja i to je sasvim u redu, čak je u izvjesnom smislu dobro i za zdravlje ukoliko se radi o kratkim periodima. Nevolja nastupa kad se prepustimo lošem raspoloženju, pa takvo stanje nerijetko pređe u višednevno zlovoljnost, a u ozbiljnijem slučaju u dugotrajnu depresiju. Šteta je da uludo trošimo život, posebno kad se uz pomoć zgodnih trikova brzo možete riješiti lošeg raspoloženja.

Evo nekoliko savjeta za izlazak iz lošeg raspoloženja, odnosno trenutnog crnjaka:

  1. Istuširajte se!

Ovdje je u pitanju osnovna psihologija- kad osjećate da izgledate dobro, vjerovatno ćete se i osjećati dobro. Svi smo mi ponekad sujetni i godi nam lijepa predstava o nama. Zato je dobro malo se izolovati od svega, makar to bilo u kupatilu, obući lijepu odjeću i uživati u sebi.

2. Posvetite se sebi.

Pogledajte vaš omiljeni film, stari album sa fotografijama, slušajte omiljenu muziku. Pročitajte nešto za svoju dušu. Pozovite prijatelja i provedite neko vrijeme s njim/njom. Nevažno je šta radite, dok se koncentrisani na sebe i dok vas to odvaja od lošeg raspoloženja.

3. Pojedite nešto.

Ali nikako neku brzu hranu. Posvetite vrijeme spremanju fine klopice, nešto što ne jedete često, što će vas potpuno obuzeti dok kuvate i jedete. Eksperimentišite. Pokušajte se potpuno udubiti u cijeli proces i uživati u njemu. I da, recepte bar možete naći bilo gdje na internetu.

4. Potražite druge načine da sebi pomognete.

Ovo nije jedini, a možda ni najbolji način da sebi pomognete. Bitno je da se pokrenete i tražite moguća rješenja svog trenutnog stanja. Često se desi da baš u procesu traženja pronađete nešto što vam je baš bilo potrebno. Možda je to joga, možda šetnja s prijateljima, možda promjena posla…

5. Okrivite nekog drugog :)

Kad vam se učini da ništa od onoga što ste probali ne ‘pije vode’ okrivite nekog drugo. Nije baš najbolje rješenje, ali ako već ne možete u datom trenutku pomoći sami sebi, onda prebacite odgovornost na nekog drugog. To ne mora biti neko koga volite, nego osoba koja vas stvarno ne tangira, neko možda iz stripa, romana, filma… Kad se oraspoložite i skupite energiju sjetite se da je ‘krivac’ ni kriv ni dužan, pa se posvetite ponovo sebi i tražite trajnije rješenje. Dalaj Lama koristi sličan trik jer ponekad preusmjerava negativnost ili bijes na nekog drugog uvjeravajući samog sebe da to ne dolazi iz njega, nego je prosto negativnost nekoga iz njegovog okruženja koja je zalutala na njega.

Comments

One Response to “KAKO SE RIJEŠITI CRNJAKA?”

  1. Sho on January 23rd, 2009 15:10

    Koliko god banalno bilo, prva stavka pomaze ali aj’ zdravo!
    Nekada bukvalno treba covjeku da spere taj crnjak, malo prokrvi tijelo i sabere misli (jedno od najboljih mjesta za tako nesto, pored toaleta :)

Leave a Reply